Platsannons.nu/Nationalekonom

Lediga jobb som nationalekonom

Här nedan hittar du länkar till sammanställningar över lediga jobb nationalekonom i Sveriges alla län, klicka dig enkelt vidare för att se om det finns några jobb nationalekonom i t.ex. Stockholm, Dalarna eller Norrland. Längst ner på sidan har vi även sammanställt ett urval av lediga jobb nationalekonom i hela Sverige.

Att arbeta som nationalekonom

En nationalekonom är en yrkesman som använder ekonomisk analys för att ge vägledning till företag och myndigheter. En nationalekonom arbete är att studera hur människor använder och byter varor och tjänster för att tillfredsställa sina behov och önskemål. De studerar också hur pengar och andra finansiella instrument används för att underlätta dessa utbyten.


Urval av lediga nationalekonom jobb i Sverige

Klicka här om du vill gå direkt till länsindelningen

Örebro universitet

Postdoktor i nationalekonomi

Hos företag: Örebro universitet

Deadline: 2025-05-07

Se annonsen hos Arbetsförmedlingen

Beskrivning

Vi söker en postdoktor i nationalekonomi för tidsbegränsad anställning vid Handelshögskolan, Örebro universitet.

Ämnesområde
Ämnesområdet för anställningen är: Nationalekonomi

Bakgrund
Ämnet nationalekonomi är en av fyra akademiska enheter inom Handelshögskolan vid Örebro universitet. Forskningen .. Klicka för att visa hela beskrivningeni nationalekonomi bedrivs i en gemensam forskningsmiljö med statistikämnet och har tonvikt vid empiriska studier av policynära problem. Vi söker en postdoktor till ett forskningsprojekt om kommunsektorns ekonomiska förutsättningar och utveckling. Projektet kommer att bedrivas i samverkan med vår partner Kommuninvest.

Arbetsuppgifter
En anställning som postdoktor syftar till att ge nyblivna doktorer en möjlighet att befästa och utveckla i första hand sina vetenskapliga färdigheter.

Projektet tar sin utgångspunkt i de ekonomiska och finansiella utmaningar som kommuner och regioner står inför, där frågeställningar som berör välfärdens långsiktiga finansiering och strategier för att hantera ekonomiska påfrestningar är centrala.

Tjänsten finansieras med medel från Kommuninvest. Kommuninvest är kommunsektorns största kreditgivare och har ett stort nätverk bland både förtroendevalda och tjänstepersoner. Bolaget har även tillgång till en stor mängd ekonomiska och finansiella nyckeltal för landets alla kommuner och regioner. Allt detta skapar goda förutsättningar för praktiskt relevant forskning med hög akademisk kvalitet. Utöver detta önskar Kommuninvest ett nära samarbete med postdoktorn genom att understödja forskningen genom dialog, expertkunskap och samverkan. Som en del av samarbetet kommer postdoktorn att tillbringa en del av sin arbetstid i Kommuninvests lokaler, vilket syftar till att underlätta kunskapsutbyte och nätverksbyggande.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har en doktorsexamen i nationalekonomi eller annat relevant ämne vid själva anställningstillfället eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Främst ska den komma i fråga som har en doktorsexamen som är högst 3 år gammal vid ansökningstillfället. Den sökande får inte ha varit anställd som postdoktor förut mer än ett år i samma ämne och vid samma lärosäte.

Bedömningsgrunder
Vi kommer att bedöma kandidaternas vetenskapliga potential, baserad på publicerad och planerad forskning, samt förmåga att samverka med det omgivande samhället. Dessutom prövas den sökandes lämplighet. Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, förmåga att kunna samarbeta med övrig personal och förmåga att bidra till utveckling av verksamheten. Även visad förmåga och vilja att göra akademisk karriär ska beaktas. Ett krav för denna anställning är god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska.

Information
Anställningen är 100 %, i två år. Anställningen kan sedan förlängas ytterligare ett år. Om personen under anställningen varit föräldraledig ska anställningen förlängas med motsvarande dagar. Vid frånvaro p.g.a. sjukdom får anställningen förlängas. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av professor Henrik Jordahl, 019-30 21 61, e-post: henrik.jordahl@oru.se eller prefekt Erik Löfmarck, 019-30 10 29, e-post: erik.lofmarck@oru.se.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Ansökan
Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:


• Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
• CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
• Redogörelse av vetenskapliga meriter
• Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav
• Relevanta vetenskapliga publikationer (högst tio arbeten och i fulltextformat)

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas.
Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/

Sista ansökningsdag är 2025-05-07. Välkommen med din ansökan!

Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.

Deadline: 2025-05-07


Karta som visar var jobbet finns

Regeringskansliet

Handläggare/analytiker-jobba nära där politik och ekonomi möts

Hos företag: Regeringskansliet

Deadline: 2025-04-21

Se annonsen hos Arbetsförmedlingen

Beskrivning

Budgetavdelningen, Finansdepartementet

Har du ett stort samhällsintresse, är drivande och gillar att hitta lösningar på problem? Då kan vi erbjuda ett utvecklande arbete i hjärtat av svensk förvaltning.

Din arbetsdag. Sveriges morgondag.

Budgetavdelningen har en central roll i Regeringskansliet o.. Klicka för att visa hela beskrivningench leder och samordnar regeringens arbete med statens budget. Vi granskar alla regeringsbeslut som har statsfinansiella, organisatoriska och samhällsekonomiska konsekvenser. Budgetavdelningen verkar för att de offentliga medlen används så bra som möjligt. Våra ledstjärnor är god budgetdisciplin, samhällsekonomisk effektivitet och hög kostnadseffektivitet. Avdelningen analyserar effektiviteten i samhällets resursanvändning, lämnar råd om utformningen av den ekonomiska politiken samt deltar i det ekonomisk-politiska samarbetet inom EU och OECD. Vi ansvarar också för strukturfrågor i svensk ekonomi samt EU:s offentligfinansiella system.

Ansvar och arbetsuppgifter

Vi söker nu medarbetare med såväl kortare som längre erfarenhet till flera olika roller. Huvudsakligt ansvarsområde och arbetsuppgifter kan t.ex. vara:


• kontaktperson för ett fackdepartement, vilket innebär att granska, analysera, bereda och förhandla frågor inom ett eller flera politikområden,
• analys och uppföljning av utvecklingen av statsbudgetens utgifter samt utformning av statens ekonomiska styrning,
• analys, policyutveckling och förhandling rörande EU:s offentligfinansiella system,
• analys av samhällsekonomisk effektivitet och kostnadseffektivitet i den ekonomiska politiken nationellt och på EU-nivå,
• arbeta mot felaktiga utbetalningar och kriminella som mottagare av offentliga medel.

Budgetavdelningen präglas av en stark laganda. Många av våra medarbetare roterar efter några år mellan arbetsuppgifter på avdelningen, och utvecklar därmed både sig själva och verksamheten. Våra ansvarsfyllda uppgifter och vår kunskapsintensiva miljö kräver en god sammanhållning. ”Näst finansministern är den viktigaste uppdragsgivaren den kollega som behöver hjälp”, sammanfattade en av våra medarbetare inställningen på avdelningen. En annan medarbetare beskriver det som ”En arbetsplats med högpresterande kollegor men där stämningen är prestigelös och utan vassa armbågar”. Som medarbetare hos oss blir du en del av den kulturen.

Läs mer om vår verksamhet här: www.regeringen.se.

Din bakgrund

Du har en akademisk examen. Många hos oss har studerat nationalekonomi, statsvetenskap eller samhällsvetenskap, men du kan lika gärna vara ingenjör, naturvetare, jurist, humanist eller ha en annan utbildning.

Vi söker medarbetare med såväl kortare som längre erfarenhet. Ett krav är emellertid att du har åtminstone tre års yrkesmässig erfarenhet av förhandlingar, analys- eller utredningsarbete, rådgivning eller liknande med inriktning mot samhällsfrågor alternativt arbete inom ramen för relevant forskarutbildning.

Erfarenhet av arbete i Regeringskansliet samt den övriga statsförvaltningen är meriterande. Även examen från forskarutbildning eller internationellt arbete, t.ex. inom EU är meriterande för vissa anställningar. Vidare är erfarenhet av arbete med utgiftsprognoser, budgetsamordning och/eller myndighetsstyrning meriterande för vissa anställningar.

Dina egenskaper

Du har mycket god analytisk förmåga, gott omdöme och god uttrycksförmåga i både tal och skrift. Som person är du drivande, resultatinriktad och kan arbeta mot korta deadlines. Du är bra på att samarbeta, har hög integritet och en god problemlösningsförmåga. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

I denna rekryteringsprocess använder vi oss av arbetsprover i urvalsarbetet. Som ett första steg vill vi därför att du till din ansökan bifogar en A4-sida med högst 600 ord där du analyserar ett aktuellt samhällsproblem och ger förslag till lösning. Vi vill även att du bifogar betyg från högskolan.

Du behöver inte vara svensk medborgare för att få anställning men arbetet kräver mycket goda kunskaper i svenska och engelska. Ansökan och analysen runt samhällsproblemet ska vara på svenska.

Anställning tillsvidare inleds med sex månaders provanställning. En säkerhetsprövning kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Är du intresserad?

Vill du veta mer om anställningen och vad vi erbjuder, kontakta enhetschef Olle Rosén. Du är också välkommen att kontakta HR-handläggare Catrine Thudén. Fackliga kontaktpersoner är Miriam Ben Hadj Ali för SACO och Lotta Nordqvist för ST. Du når dem via Regeringskansliets växel, 08-405 10 00.

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av anställningen men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg senast den 21 april 2025.

 

Regeringskansliets uppdrag är att stödja regeringen i dess arbete med att styra Sverige och förverkliga sin politik. Här arbetar 4 800 personer, varav 600 utomlands. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång och vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Deadline: 2025-04-21


Karta som visar var jobbet finns

Regeringskansliet

Nationalekonom/analytiker

Hos företag: Regeringskansliet

Deadline: 2025-04-21

Se annonsen hos Arbetsförmedlingen

Beskrivning

Vill du jobba i centrum för den ekonomiska politiken i Sverige? Är du nationalekonom eller kvantitativt lagd samhällsanalytiker med ett stort intresse för samhället och praktisk problemlösning? Då kan vi erbjuda en spännande anställning på strukturenheten vid Finansdepartementets budgetavdelning, i .. Klicka för att visa hela beskrivningenhjärtat av svensk förvaltning.

Din arbetsdag. Sveriges morgondag.

Budgetavdelningen har en central roll i Regeringskansliet och leder och samordnar regeringens arbete med statens budget. Vi granskar alla regeringsbeslut som har statsfinansiella, organisatoriska och samhällsekonomiska konsekvenser. Budgetavdelningen verkar för att de offentliga medlen används så bra som möjligt. Våra ledstjärnor är god budgetdisciplin, samhällsekonomisk effektivitet och hög kostnadseffektivitet. Avdelningen analyserar effektiviteten i samhällets resursanvändning, lämnar råd om utformningen av den ekonomiska politiken samt deltar i det ekonomisk-politiska samarbetet inom EU och OECD. Vi ansvarar också för strukturfrågor i svensk ekonomi samt EU:s offentligfinansiella system.

Ansvar och arbetsuppgifter

Som medarbetare på strukturenheten vid budgetavdelningen kommer du att arbeta för att öka den samhällsekonomiska effektiviteten och kostnadseffektiviteten i den ekonomiska politiken nationellt och på EU-nivå. Din övergripande uppgift är att inom ett eller flera politikområden stödja budgetavdelningen med att granska och utarbeta förslag till lämpliga åtgärder för att främja hållbar tillväxt och ett effektivt resursutnyttjande i ekonomin. Det kan t.ex. handla om att identifiera effektivitetshöjande åtgärder och behov av strukturreformer, använda forskningsresultat för att dra slutsatser om olika reformers effektivitet och att bistå med råd och utbildning kring samhällsekonomisk analys. På enheten finns även goda möjligheter att delta i det ekonomisk-politiska samarbetet inom EU och OECD. Efter intresse och lämplighet kan du i stället komma att arbeta på någon av avdelningens andra enheter.

Budgetavdelningen präglas av en stark laganda. Våra ansvarsfyllda uppgifter och vår kunskapsintensiva miljö kräver en god sammanhållning. ”Näst finansministern är den viktigaste uppdragsgivaren den kollega som behöver hjälp”, sammanfattade en av våra medarbetare inställningen på avdelningen. En annan medarbetare beskriver det som ”En arbetsplats med högpresterande kollegor men där stämningen är prestigelös och utan vassa armbågar”. Som medarbetare hos oss blir du en del av den kulturen.

Läs mer om vår verksamhet här: www.regeringen.se.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en examen i nationalekonomi alternativt med annan liknande inriktning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Du har åtminstone tre års yrkesmässig erfarenhet av kvalificerat samhällsekonomiskt analysarbete alternativt arbete inom ramen för relevant forskarutbildning.

Det är meriterande med examen från forskarutbildning i nationalekonomi eller annan liknande inriktning som av arbetsgivaren uppfattas som relevant. Det är även meriterande om du har erfarenhet från arbete i Regeringskansliet, utredningsväsendet eller annan statsförvaltning samt fördjupade kunskaper inom transportekonomi, miljöekonomi, offentlig ekonomi, industriell organisation eller något annat av enhetens analysområden.

Dina egenskaper

Du har mycket god analytisk förmåga, gott omdöme och god uttrycksförmåga i både tal och skrift. Som person är du ansvarstagande och drivande. Du är bra på att samarbeta, kan snabbt sätta dig in i nya sakfrågor och arbeta mot korta deadlines. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

I denna rekryteringsprocess använder vi oss av arbetsprover i urvalsarbetet. Som ett första steg vill vi därför att du till din ansökan bifogar en A4-sida med högst 600 ord där du analyserar ett aktuellt samhällsproblem och ger förslag till lösning.

Vi vill även att du bifogar betyg från högskolan. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få anställning men arbetet kräver mycket goda kunskaper i svenska och engelska. Ansökan och analysen runt samhällsproblemet ska vara på svenska.

Anställning tillsvidare inleds med sex månaders provanställning. En säkerhetsprövning kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Är du intresserad?

Vill du veta mer om anställningen och vad vi erbjuder, kontakta enhetschef Anna Segerstedt. Du är också välkommen att kontakta HR-handläggare Catrine Thudén. Fackliga kontaktpersoner är Miriam Ben Hadj Ali för SACO och Lotta Nordqvist för ST. Du når dem via Regeringskansliets växel, 08-405 10 00.

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av anställningen men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg senast den 21 april 2025.

 

Regeringskansliets uppdrag är att stödja regeringen i dess arbete med att styra Sverige och förverkliga sin politik. Här arbetar 4 800 personer, varav 600 utomlands. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång och vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Deadline: 2025-04-21


Karta som visar var jobbet finns

Energimyndigheten

Enhetschef – Drivmedel och hållbara bränslen

Hos företag: Energimyndigheten

Deadline: 2025-05-05

Se annonsen hos Arbetsförmedlingen

Beskrivning

Vill du leda i en spännande verksamhet med fokus på samhällets omställning kopplat till drivmedel och hållbara bränslen? Är du strukturerad och kommunikativ och vill bli en del av en händelserik och förändringsinriktad arbetsplats? Då kanske detta är en tjänst för dig!

Energimyndigheten leder samhä.. Klicka för att visa hela beskrivningenllets omställning till ett hållbart energisystem där ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet går hand i hand. Målet är stabil och kostnadseffektiv energi med låg påverkan på hälsa, miljö och klimat.

Dina arbetsuppgifter – leda i tillsyn, stödgivning, analys och regelutveckling
Som enhetschef har du helhetsansvar för ekonomi, medarbetare, arbetsmiljö- och verksamhetsfrågor. Du ansvarar för att leda den fortsatta utvecklingen av enhetens arbete, dess kollektiva kompetens och förmåga att hantera samhällsutmaningar i en alltmer komplex och föränderlig omvärld. Verksamheten hanterar regelverk i förändring vilket kräver en aktiv dialog med verksamhetsutövare, branschorganisationer och andra myndigheter såväl som med de interna stödfunktionerna.

I rollen rapporterar du till chefen för Klimatavdelningen. Du har tillsammans med övriga enhetschefer och avdelningschefen ansvar för att bidra till och prioritera utifrån ett helhetsperspektiv kopplat till avdelningens och myndighetens uppdrag. Välkommen till en verksamhet med engagerade kollegor och gott samarbetsklimat!

Kvalifikationer
Vi söker dig som har akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant, exempelvis som civilingenjör, nationalekonom, jurist eller naturvetare. Du har relevant och aktuell erfarenhet av att leda och utveckla framgångsrika team i offentlig verksamhet. Du kommunicerar mycket väl på svenska i både tal och skrift, och kommunicerar väl på engelska både skriftligen och muntligen. Därutöver har du goda kunskaper i moderna IT-system och program. 

Det är meriterande om du har erfarenhet i roll som chef inkluderat personal-, budget- och arbetsmiljöansvar, samt deltagande i ledningsgrupp. Det är även meriterade om du har erfarenhet av arbete inom energi-, klimat- och/eller miljöområdet, gärna med tillsynsarbete i verksamhet som berör något av områdena.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Vi söker dig som leder, motiverar och förser andra med befogenheter som krävs för att nå gemensamma mål. Du är flexibel inför nya omständigheter och planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Med god samarbetsförmåga relaterar du lyhört till andra och anpassar ditt förhållningssätt. Du är en god kommunikatör och tydlig i ditt budskap. Därutöver är du trygg, stabil och har självinsikt. Vi ser fram emot att träffa dig med driv, engagemang och intresse för tjänsten!

Om arbetsplatsen
Enheten för Drivmedel och hållbara bränslen är en del av Klimatavdelningen som arbetar med en stor bredd av frågor. Från internationella klimatsamarbeten och internationalisering av svenska innovationer till förvaltning och utveckling av styrmedel på förnybartområdet samt analyser kring utbyggnad av fossilfri elproduktion.

Enheten Drivmedel och hållbara bränslen arbetar med tillsyn, regelutveckling och styrmedel som bidrar till hållbarhet och minskade växthusgasutsläpp. Enhetens fokus är på biobränslen och biodrivmedel inom kraftvärme, värme/kyla och transporter. Vi följer bland annat upp reduktionsplikten som ställer krav på minskade växthusgasutsläpp från drivmedel. Vi utreder och analyserar frågor och framtida styrmedel inom hållbarhetskriterier och samhällets omställning till ett hållbart energisystem. Enheten består idag av 14 medarbetare.

Vårt erbjudande
Vårt öppna och kreativa klimat ger dig utrymme till att utveckla din expertis för samhällets bästa. Här finns möjlighet till lärande och variation – samtidigt som du kan ha balans i livet.

Tjänsten är placerad i våra fina lokaler i centrala Eskilstuna med goda pendlingsmöjligheter till Stockholm, Västerås och andra närbelägna städer. Här arbetar vi aktivitetsbaserat, har flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete. Vi har ett friskvårdsbidrag, två friskvårdstimmar varje vecka och ett gym på arbetsplatsen. Dessutom får du förmånliga villkor för semester, ledighet på klämdagar, förmånscykel, föräldraledighet, tjänstepension och vid sjukdom. Läs gärna mer om hur det är att arbeta hos oss Jobba på Energimyndigheten.

Bra att veta
Tjänsten är en tillsvidareanställning med inledande sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Tjänster inom Energimyndigheten kan komma att placeras i säkerhetsklass, vilket innebär säkerhetsprövning och registerkontroll enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning kan det bli aktuellt med krigsplacering i myndigheten.

Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev senast 2025-05-05.

Om du skickar din ansökan på annat sätt än genom vårt ansökningsformulär på vår webbplats - märk då din ansökan med diarienummer 2025-004148. Vi arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter. Har du skyddade personuppgifter kontaktar du oss på HR så får du hjälp att skicka in din ansökan. Vi vill ha dina ansökningshandlingar på svenska och de frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Din ansökan är en allmän handling enligt offentlighetsprincipen.

Frågor?
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Sara Sundberg på telefon 016-544 20 42 eller HR-partner Andrea Lindh Chamoun på telefon 016-544 23 04.

Det går även bra att kontakta våra fackliga representanter: Martin Larsson, SACO-S telefon 016-544 24 64 och Petra Lindblom Haddad ST telefon 016-5420656.

Deadline: 2025-05-05


Karta som visar var jobbet finns

Gävle kommun, Ekonomiavdelningen

Statistiker

Hos företag: Gävle kommun, Ekonomiavdelningen

Deadline: 2025-04-21

Se annonsen hos Arbetsförmedlingen

Beskrivning

Gävle kommun erbjuder intressanta och utmanande jobb med goda möjligheter för dig att växa. I kuststaden Gävle har du nära till natur, kultur och upplevelser. Vill du vara med och ta Gävle in i framtiden? Nu söker vi dig som vill göra Gävle ännu bättre tillsammans med oss!

Styrning och stöd Gävle h.. Klicka för att visa hela beskrivningenar ansvaret för den strategiska utvecklingen på övergripande nivå nära politiken. Våra medarbetare jobbar med helheten och samordnar arbetet som är gemensamt för alla sektorer inom Gävle kommun.
Tillsammans gör vi Gävle hållbart och utvecklande!

Ekonomiavdelningen är en av sektor Styrning och stöd Gävles sex avdelningar. Verksamheten omfattar ekonomisk styrning, ledning och uppföljning.



ARBETSUPPGIFTER
Vi söker dig som brinner för statistik och analys och vill spela en nyckelroll i kommunens planering och beslutsfattande. I denna roll får du möjligheten att skapa insikter som bidrar till välgrundade beslut och långsiktig utveckling. Med din expertis hjälper du oss att förstå omvärlden, identifiera trender och säkerställa att kommunen har rätt underlag för strategiska beslut.

Som en del av enheten för Planering och uppföljning på ekonomiavdelningen blir du ansvarig för att driva och utveckla statistikverksamheten. Du kommer att arbeta både strategiskt och operativt med att sammanställa, analysera och kommunicera statistik alltid med målet att skapa nytta för kommunen och dess invånare.

Du ansvarar för att driva interna processer samtidigt som du utmanar och utvecklar arbetet genom att automatisera och effektivisera.

Gävle kommun strävar ständigt efter att utveckla fler och mer datadrivna insikter för att göra faktabaserade beslut, förbättra verksamheten och nå sina mål. Det är därför viktigt att du är datadriven, tar ansvar för dina leveranser och bidrar med din specialistkompetens.

Rent praktiskt så kommer du exempelvis att arbeta med kommunens befolkningsprognos varje år, kopplingar av nybildade fastigheter till NYKO, beställningar av data från SCB, utlämnanden av statistik samt utföra sekretess röjandekontroll.

Förutom att leverera enligt den framtagna publiceringsplanen behöver du också vara ett bollplank i frågor gällande komplex statistik. Du kommer också att delta i olika regionala och nationella nätverk för kommunens räkning.

Statistikverksamheten är en omvärldsbevakande, central och samordnande funktion för kommunens statistiktjänster och planeringsförutsättningar.

KVALIFIKATIONER
Formella kompetenser

Vi söker dig som är utbildad statistiker, nationalekonom eller har motsvarande utbildning på högskola/universitet som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Du har mycket goda datakunskaper i SCB:s databaser, exempelvis MONA Supercross. Du har också erfarenhet av analys inom offentlig förvaltning. 

Det är meriterande om du har arbetat med AI och BI.

Personliga kompetenser

Du har en förmåga att skapa och bibehålla goda relationer, både internt och externt. Att samarbeta väl med personer i olika sammanhang och funktioner ser du som en självklarhet och du talar tydligt och har förmågan att hålla presentationer samt anpassar dem efter målgruppens behov.

Du har förmågan att se vad som behöver prioriteras, är effektiv och använder resurserna för att på bästa sätt nå resultat. Du ser logik och samband i komplex information och har en förmåga att se långsiktiga lösningar.

ÖVRIGT
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Gävle kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig att skicka in din ansökan digitalt via Visma Recruit, inte via e-post eller pappersformat. Om du har skyddad identitet ber vid dig att ta kontakt med rekryterande chef, skicka inte in din ansökan digitalt.

Om du söker en deltidstjänst hos oss så finns ett beslut inom Gävle kommun som innebär att du som tillsvidareanställd medarbetare kan begära att du vill arbeta heltid. En sådan begäran kan innebära att du kan behöva utföra andra arbetsuppgifter än dina ordinarie.

Gävle kommun hör till finskt förvaltningsområde. Om du därför utöver våra övriga kompetenskrav även talar finska, kan det vara en merit.

Inför rekryteringsarbetet har Gävle kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Deadline: 2025-04-21


Karta som visar var jobbet finns

Riksrevisionen

Datatekniker

Hos företag: Riksrevisionen

Deadline: 2025-04-23

Se annonsen hos Arbetsförmedlingen

Beskrivning

Vill du vara med och bidra med dina kunskaper inom AI, maskininlärning och språkteknologi? Riksrevisionen söker dig som vill använda ny teknik och innovativa metoder för att automatisera och effektivisera vårt arbete med att granska att statens pengar används till det som det är tänkt. Ta chansen at.. Klicka för att visa hela beskrivningent vara en del av den här utvecklingen och ansök till tjänsten som datatekniker.

Din utveckling möjliggör vår framtid
Med omvärldens snabba utveckling behöver vi ligga i framkant. En viktig del av det arbetet är att öka inslaget av datadrivet arbete. Funktionen för teknik, innovation och data har som uppgift att främja Riksrevisionens data- och tekniktransformation. Här arbetar idag sju personer med att stötta och inspirera granskningsverksamheten till att använda innovativa analysmetoder, och att utveckla lösningar som kan förbättra och effektivisera verksamhetens processer och arbetssätt.

Hos oss är du med och påverkar din utveckling. Vi lägger stora resurser på att stärka varje medarbetares kompetens och uppmuntrar till initiativ och eget driv. Här finns utbildningar, internationella projekt och stort utrymme till verksamhetsutveckling som gör att du kan både växa och göra skillnad. Hos oss värderas innovation högt och här kan ditt arbete spela en roll i att fortsätta att förbättra vårt viktiga arbete.

Vad innebär tjänsten?
På eget initiativ och tillsammans med kollegor, ansvarar du för projekt som på olika sätt ger värde för verksamheten. Genom att analysera och förstå verksamhetens behov och problem, är du med och tar fram lösningar och utvecklar arbetssätt. Exempel på arbetsuppgifter är att


• bistå verksamheten med avancerad dataanalys, så som tillämpning av AI, maskininlärning eller stora språkmodeller för att effektivisera och skapa arbetsflöden
• bygga prototyper, applikationer, processer eller tjänster, som testas och eventuellt så småningom kommer att användas i verksamheten
• omvärldsbevaka och hålla i utbildningar för att kompetensutveckla medarbetare inom ditt område.

Vem är du?
Vi söker dig som


• har en relevant akademisk utbildning, exempelvis civilingenjör eller nationalekonom eller annan utbildning som vi bedömer som likvärdig
• har goda kunskaper i Python-kodning
• har goda kunskaper om datahantering och kvantitativ analys
• har goda kunskaper om maskininlärning och artificiell intelligens
• har mycket goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift samt goda kunskaper i engelska
• är kreativ och initiativtagande genom att du kommer med idéer, sätter igång aktiviteter och har ett nytänkande som kan omsättas i praktiken
• är självgående och strukturerad och tar ansvar för dina uppgifter och driver ditt arbete framåt
• har en god samarbetsförmåga där du är lyhörd och kommunicerar bra med andra
• är utvecklingsorienterad för att möta en omvärld i snabb förändring.

Det är meriterande om du har praktisk erfarenhet från relevanta arbetsuppgifter samt kan tillämpa och förstå stora språkmodeller (LLMs). Vidare är det meriterande om du har relevant erfarenhet från offentlig sektor och intresse för samhällsvetenskapliga problem. Vi lägger stor vikt vid dina specialistkunskaper inom området samt dina personliga egenskaper.

Vårt erbjudande
Du får en tillsvidareanställning hos en arbetsgivare som erbjuder statens alla förmåner. Anställningen är på heltid och inleds med en sex månaders provanställning. Tilltänkt start är i augusti/september men vi kommer tillsammans överens om när du börjar.

Vi har ett modernt aktivitetsbaserat kontor på Sankt Eriksgatan 117 i Stockholm som erbjuder goda möjligheter till såväl tyst arbete som samtal och möten med kollegor. För oss är det självklart att våra medarbetare har förutsättningar för balans mellan arbetsliv och privatliv. Därför har du förtroendearbetstid och viss frihet att anpassa din arbetstid så att både ditt arbete och din fritid fungerar för dig. Det finns också möjlighet att arbeta på distans hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

Ansök senast 23 april
Skicka in din ansökan genom att svara på urvalsfrågorna, bifoga cv och motivationsbrev via vårt rekryteringsverktyg senast den 23 april. Läs mer om vår rekryteringsprocess på riksrevisionen.se/ansok. Vi kan komma att använda arbetsprov i rekryteringsprocessen.

Har du frågor eller vill veta mer om tjänsten? Besök riksrevisionen.se/jobba-hos-oss eller kontakta funktionsansvarig för funktionen för teknik, innovation och data, eller våra fackliga representanter.


• Philippe Jolly, funktionsansvarig, 073 445 20 26
• Lena Lakso, Saco-S/Riksrevisionen, 08-5171 41 55
• Tobias Hamfelt, ST/Riksrevisionen, 08-5171 4113

Om Riksrevisionen
Riksrevisionen tar fram fakta om hur statens verksamhet fungerar. Vi granskar vad statens pengar går till, hur effektivt myndigheterna arbetar och om politiska beslut leder till det de var menade till. Det är kunskap, som kan användas för att förbättra regeringens och myndigheternas arbete och spara skattepengar. När det finns brister ger vi rekommendationer till regeringen och myndigheterna för att förbättra verksamheten. Vår oberoende ställning och den insyn vi bidrar med är viktig för ett väl fungerande demokratiskt land. Vårt mål är att våra granskningar gör skillnad för människor både nu och i framtiden. 

Vi företräder också Sverige i revisionssammanhang och har utvecklingssamarbete med revisionsmyndigheter i Afrika, sydöstra Europa och Asien.

Mer information hittar du på riksrevisionen.se

Deadline: 2025-04-23


Karta som visar var jobbet finns

Hitta nationalekonom jobb i Sveriges alla län


All information om lediga jobb hämtas i realtid från Arbetsförmedlingen

Informationen på denna sida uppdaterades 2025-04-19